Reisverslag Porta Goes Baddegama 2011

Vanaf 21 nov. tot 10 dec. 2011 hebben  15 VMBO  leerlingen van Porta Mosana College Maastricht hun maatschappelijke stage bij de school van de Van der Looij Foundation in het dorpje Baddegama  in Sri Lanka uitgevoerd.

Vanaf 21 nov. tot 10 dec. 2011 hebben  15 VMBO  leerlingen van Porta Mosana College hun maatschappelijke stage bij de Van der Looij Foundation in het dorpje Baddegama  in Sri Lanka uitgevoerd.

In overleg met de Stichting Van der Looij en in samenwerking met de Stichting Senehasa hebben we ook dit jaar weer vooraf onze doelen bepaald.  In 2009 en 2010 is Porta Mosana ook actief geweest via beide stichtingen in Baddegama.

Het belangrijkste project waaraan we dit jaar hebben gewerkt is het opknappen en uitbreiden van de speelplek voor de kinderen van de Nursery school.

We hebben verschillende ochtenden onder de tropische zon  en vaak afgewisseld door een tropische regenbui gewerkt aan het bouwen van een keermuur ten behoeve van de uitbreiding van de speelplek.

Dit betekende voor ons samenwerken met 3 plaatselijke metselaars.  Wij hebben zand naar de bouwplek gesjouwd.  We hebben dikke stenen verplaatst naar de werkplekken van de metselaars . De metselaars werkten op  slippers en leken geen last te hebben van warmte en vocht.  Wij hadden stevige werkschoenen,  T-shirts ter bescherming van zonnebrand en genoeg flessen water nodig om 3 uur te kunnen doorwerken.  Kortom het was flink afzien voor de pubers om onder deze omstandigheden te werken aan “onze” muur.  Maar het was beslist niet alleen afzien.

De foto’s laten zien dat Bruno bij de hoop zand die verplaatst moest worden ook plezier kan maken.

Menno straalt werk lust uit bij het gebruik van de kruiwagen.   Samenwerken was noodzakelijk zowel bij het zand zeven door Jerom en Roan  maar zeker bij de vele momenten dat we een ketting vormde van arbeiders om zonder  machinale hulpmiddelen de stenen, zware aarde of zand toch verplaatst te krijgen.  Af en toe een liedje zingen was nodig om het moraal hoog te houden en de groep heeft schitterend samengewerkt om die klus voor elkaar te krijgen.  Tijdens de laatste dagen van ons verblijf waren flink wat meer mensen actief rondom de school.  Dit waren de ouders die samen de plek opgesc hoond hebben voor de groots opgezette jaarlijkse Price Giving Day.

Prachtig en motiverend om onder die omstandigheden samen aan het verbeteren van een school te werken.

We zijn gastvrij ontvangen door Gunarathana en de teachingstaff maar zeker ook door de kindertjes van de school.  De kinderen zijn heel blij met bezoek en maken heel graag contact.  Tijdens hun pauzes keken ze steeds even naar onze vorderingen en sommige leerlingen van Porta ontliepen even de verplichtingen van de bouw en gingen spelen met de kindertjes.  Het is ons gelukt om voor het einde van ons  verblijf van 3 weken in Sri Lanka de werkzaamheden aan de muur te hebben afgerond.  Onder leiding van Gunarathana zal de inrichting van de speelplek verder in orde worden gemaakt.  Porta Mosana heeft er met veel voldoening  gewerkt aan een lang gekoesterde wens voor het verbeteren van de speelplek voor de school.  Wij kijken uit naar het moment dat de kinderen er volop  gebruik van kunnen maken.  (De van der Looij Welfare Foundation zorgt via een speciale gift van wijlen bestuurslid Piet van Delft voor het plaatsen van een aantal nieuwe speeltoestellen op de speelplek.)

Bovenstaande werkzaamheden hebben we kunnen verrichten omdat  we als vrijwilligers wederom logeerden bij het Senehasa Senior Home.  Het was weer heel bijzonder om met een groep Nederlandse pubers tussen de bejaarden te leven.  Zij genieten van de contacten (meestal alleen non-verbaal) met onze groep.  Dit jaar hebben we diverse activiteiten samen met de bejaarden gedaan en dit contact was bijzonder.   Tevens hebben we een beetje meegeholpen bij het onderhoud van het gebouw en de verdere financiering van de inrichting van het vrijwilligershostel voor onze rekening genomen.  Dit hostel is in 2010 gerealiseerd als gevolg van het project Porta goes Baddegama 2010.  Een mooie plek op het steeds groener wordend terrein,  een plek die hopelijk door vele vrijwilligers en andere gasten gebruikt gaat worden ter ondersteuning van Stichting Senehasa.

Namens alle leerlingen en begeleiders dank aan allen die deze invulling van maatschappelijke stage mogelijk en bijzonder waardevol  hebben gemaakt.

Projectleider: Tiny Maas

Docent/decaan Porta Mosana College  VMBO locatie te Maastricht