Reisverslag Robbert Dautzenberg en Lindy Kremer 2012

In december 2012 – januari 2013 hebben Robbert Dautzenberg (uit Mechelen) en Lindy Kremer (uit Lemiers) stage gelopen bij onze projecten in Baddegamma, Sri Lanka. Zij hebben hieronder voor u een kort reisverslag geschreven. Indien u interesse heeft in het volledige  (dag)verslag kunt u dit altijd bij ons opvragen. Tussen 18 december 2012 en 17 januari 2013 hebben Lindy en ik stage gelopen bij de projecten van de Van der Looij Welfare Foundation. Daarbij heb ik (Robbert) de lokale organisaties in beeld gebracht en een voortgangsrapportage van de lopende projecten gemaakt. Deze documenten zijn binnenkort ook voor u vrij beschikbaar via deze website.

Daarnaast heb ik mijn energie voornamelijk gestoken in een zeer belangrijk en nieuw project voor de mensen in Baddegama. Zoals bekend is Banagala Gunaratana samen met de Nederlandse organisaties al geruime tijd bezig om een boerderij op te starten in Baddegama. Het doel van deze boerderij is om in de toekomst minder afhankelijk te worden van de Nederlandse steun en zelfvoorzienend te worden. Tijdens ons verblijf hebben we samen met Guna en Shante hard gewerkt aan een bedrijfsplan voor deze nieuwe boerderij. Na veel tijd en energie, hebben we gelukkig de nodige informatie boven water kunnen halen en een stevig plan in elkaar kunnen zetten. Daarbij hebben we ook veel overleg gepleegd met de lokale bestuurders en de Nederlandse organisatie. Uiteindelijk konden we de senioren op het Senehasa Hospital, de leerkrachten van de school en uiteraard Guna en Shante het goede nieuws vertellen dat gestart zal worden met de aankoop van de grond voor de boerderij. (inmiddels een maand verder zijn de leerlingen van Porta Mosana al druk bezig op het land!)

Ik (Lindy) heb vooral veel activiteiten met de senioren van het Senehasa Senior Home gedaan. We hebben een olifant van stof gemaakt, geknutseld, kerstkaarten gemaakt en veel leuke activiteiten om te ontspannen. Daarnaast hebben we ook enkele dagen de lessen op de Van der Looij Dutch school bijgewoond en met de kinderen activiteiten ondernomen.

Verder kunnen wij jullie vertellen dat de Nederlandse middelen en hulp absoluut goed besteed worden. Met het weinige dat er is wordt ontzettend veel gedaan en wordt er dagelijks door veel mensen en vrijwilligers hard gewerkt aan een beter bestaan. Ook zijn de voorzieningen goed te noemen, is iedereen hartstikke vriendelijk en zeer behulpzaam. Uiteraard hebben we ook veel van het land gezien in een prachtige rondreis gemaakt die door Guna en Shante voor ons werd verzorgd. Ook hebben uitgebreid gesproken met veel mensen en organisaties, die werkzaam zijn in het gebied rond Baddegama, waaronder ook veel leerkrachten en de Finse Lotus Hill organisatie en de Belgische Pure Heart Foundation. Daar hebben we veel van gehoord, geleerd en ook contactgegevens uitgewisseld.

Hieronder kunt u per week onze belangrijkste punten teruglezen. Wij wensen u veel leesplezier en kunnen u zeker aanbevelen naar Sri Lanka af te reizen.

Week-1:
Inmiddels zijn we bijna een week in Sri Lanka en bevalt het ons tot nu toe goed. We zijn in Baddegamma goed ontvangen en hebben kennisgemaakt met Gunarathana, Shante, het personeel en de bewoners van Senehasa Senior Home. We verblijven in een van de gasthuizen op het complex en er wordt zelfs voor ons gekookt. De eerste dagen hebben we vooral geprobeerd te wennen aan de omgeving en om een praatje te maken met de mensen. Daarnaast hebben we met Gunarathana en Shante afspraken gemaakt over de komende weken wat we gaan doen, welke projecten we gaan bezoeken, wanneer we afspraken hebben met de bestuurders van de projecten en welke activiteiten we allemaal gaan ondernemen.

Daarnaast hebben we samen verschillende activiteiten georganiseerd voor de senioren. Lindy heeft geprobeerd om de nagels te lakken, maar hier hadden ze niet echt behoefte aan. Wel het masseren van de handen was erg geliefd ook bij het personeel. Daarnaast hebben we zakjes gemaakt die verkocht worden en zijn we ook vandaag creatief bezig geweest. Vorige week hebben we meegeholpen aan een nieuwe leesplek voor de senioren door te helpen met het leggen van het dak. Het weekend hebben we doorgebracht in Hikkuwada in een mooie villa, we hebben het strand en de zee bezocht samen met Shanta en al regelmatig gebruik gemaakt van de Tuk Tuk.

Wist je dat:

-Ze lopen hier het liefst op blote voeten

-Het was wennen dat ze aan ‘de verkeerde kant van de weg’ rijden

-Het eten erg pittig is!
-Ze ook hier Nederlands weer (regen) kennen

Week-2:

Hier in Sri Lanka is het nog altijd even goed. Afgelopen week hebben we eerst tijdens de kerst een belangrijke ceremonie voor de senioren bijgewoond en ons kerstcadeau samen met jullie donaties (een nieuwe set kleding voor de senioren en het personeel) overhandigd. Daarnaast hebben we meegekregen hoe de senioren voorlichting kregen over een gezonde levensstijl en andere belangrijke zaken. De andere tijd hebben we besteed aan de bouw van de nieuwe leesplek, waar we zelf ook een financiële bijdrage aan zullen leveren.

Vervolgens zijn we samen met Gunarathana en Shante aan een driedaagse rondreis door Sri Lanka begonnen, die ze zelf hadden samengesteld. De eerste dag zijn we met de auto tot op de helft van Sri Lanka gereisd. Onze reisbegeleiders: Guna en Schante vertelde wat over de plaatsen waar we langs kwamen. Onderweg zijn we gestopt om te kijken naar hoe ze hier vissen, dit doen ze door in de zee op een constructie van stokken te gaan zitten en dan te vissen. (wij vonden dat grappig en zij vonden het grappig dat wij dat grappig vonden) Ze lieten ons ook veel proeven van het fruit wat ze hier in Sri Lanka hebben zoals mango, pappaja enz. We zijn gestopt bij de beroemde Ella waterval en zijn doorgereisd naar het hoogste punt in de bergen om hier te overnachten.

De tweede dag zijn we doorgereisd naar de thee plantage van macwoods. Hier hebben we een rondleiding gekregen en hebben kunnen proeven en thee kopen. Om de fabriek heen zijn alle bergen begroeid met theeplanten en zie je de vrouwen plukken. We zijn toen doorgereisd naar Kandy, dit is de stad waar de tand van boeddha wordt beschermd (degene die het steelt wordt de nieuwe koning van Sri Lanka, volgens Guna). Eerst zijn we op zoek gegaan naar een geschikte slaapplaats, het was een feestdag (Volle Maan) dus dit was nog best moeilijk. We zijn toen naar een houtatelier geweest waar we een rondleiding kregen en waar we natuurlijk ook een souvenir van wilde hebben. In het gebouw waar de tand van boeddha wordt beschermd zijn we geweest, maar omdat er een kist omheen zit van goud die ongelovige niet mogen zien hebben we alleen het gebouw kunnen bekijken. Hierna zijn we naar een gebouw van het rode kruis geweest om hier de traditionele dansen van Sri Lanka te kunnen bewonderen. Er werden ook veel acrobatische trucs uit gehaald en aan het einde over vuur gelopen. De derde dag zijn we naar een olifanten weeshuis gegaan om hier ze te kunnen wassen voeren en fotograferen. Dit was een toeristische attractie in Sri Lanka maar wel bijzonder. Onderweg terug naar Badagamma kwamen we nog 2 vrachtwagens met olifanten achterin tegen.

De volgende dag hebben we het leesplekje voor de ouderen voor een gedeelte geschilderd. ’s Middags kregen we bezoek van mensen uit Landgraaf die het project kwamen bezoeken op reis waren door Sri Lanka voor nieuwe (groeps)reizen met een reisbureau. Daarbij heeft Robbert ook uitgebreid gesproken over de mogelijkheden om hierbij de projecten van de Van der Looij Welfare Foundation te bezoeken en daarmee ook nieuwe inkomsten voor de projecten te verkrijgen. Gunarathana en Shante vonden dit ook een goed idee om verder uit te werken. We hebben afgesproken daar in januari verder mee aan de slag te gaan. Tussendoor hebben we ook veel tijd besteed aan het verkennen van de Srilaankaanse cultuur, omdat we dit zelf leuk vinden en het ook een van de schoolopdrachten van Robbert is. Dit blijkt niet altijd een gemakkelijk te zijn vanwege het gebrekkig Engels dat veel Srilankanen spreken. Toch zijn we al veel te weten gekomen. Daarnaast heeft Lindy nog diverse activiteiten met de senioren ondernomen en heeft Robbert vooral bezoeken aan de projecten en vergaderingen met Shante en Guna voor besproken. Deze zullen echter pas in januari, vanwege de schoolvakantie hier plaats gaan vinden. De planning voor de komende dagen is vooral de leesplek af zien te krijgen, de van der Looij school gaan bezoeken en daar gaan lesgeven en de andere projecten van Van der Looij Social Services gaan bezoeken om meer inzicht in de projecten hier te krijgen.

Wist je dat:

-(soort van) Nee schudden ja/ oké betekent in Sri Lanka.

-De lokale bevolking de projecten ook een warm hart met voornamelijk voedsel toedraagt

-Guna een zeer goede kok is en samen met Shante ook twee goede reisleiders zijn
-De auto’s in Sri Lanka goed de bergen op kunnen, maar ook hun rust nodig hebben

Week 3:
Toen we terugkwamen van onze driedaagse rondreis, hebben we er hard aan gewerkt deze week om de nieuwe lees- en rustplek voor de senioren zo goed als af te krijgen. Daarnaast heeft Robbert aan het begin van de week veel bij elkaar gezeten en achter de computer gezeten om het concept bedrijfsplan voor Robs Garden te schrijven en met Nederland daarover te discussiëren. Vandaag hebben we de reacties ontvangen en vanavond al gaan we verder om tot een nog beter plan te krijgen voor de toekomstige zelfredzaamheid van de projecten in Sri Lanka. Ook hebben we deze week nog bezoek gehad uit Nederland en daar komt waarschijnlijk ook nog een goede toekomstige invulling voor de gastenverblijven voor, een leuk karweitje voor thuis.

Van oud op nieuw hebben we op een paar knallen na niet veel meegekregen en als we niet vanuit Nederland waren gebeld was het waarschijnlijk helemaal aan ons voorbij gegaan. Maar we hadden hier dan ook genoeg andere dingen te doen. Guna heeft deze week ook diverse keren voor ons gekookt en zich telkens uitgesloofd tot aan Nederlandse stamppot toe. Wij hebben dat inmiddels beantwoord met zelfgemaakte appelmoes voor alle senioren. Verder zijn we deze week in Hikkuwada wat kleine (particuliere) projecten gaan bekijken zoals donaties voor badkamers en een nieuwe vissersboot. Daarnaast hebben we ook de bureaucratie van onder andere de banken hier meegemaakt en is er door Robbert veel vergaderd over allerlei projecten en toekomstmogelijkheden met de bestuursleden hier.

Lindy heeft veel activiteiten met de senioren ondernomen en ook de olifant begint al aardig vorm aan te nemen. Daarnaast zijn we aanwezig geweest bij de opening van het schooljaar bij de van der Looij Dutch school, hebben we deelgenomen aan de ceremonie als ‘de Nederlandse vertegenwoordiging’ en hebben ons zelf rondgeleid en in gesprek gegaan met de docenten. De komende week gaan we proberen ook nog  twee dagen zelf les te geven. Ook zijn we aan de slag gegaan met het computerproject om daar de voortgang en toekomst van onder de loep te geven en hebben we ook zelf ‘spontaan’ computerles gegeven. Vandaag zijn we tot slot met alle bejaarden en het personeel officieel de villa van de Pure Heart Foundation uit België gaan openen en vanavond gaan onze werkzaamheden hier in Baddegama gewoon door met besprekingen. We hebben nog maar goed twee weken te gaan.

Week 4:

De tijd gaat snel hier, alhoewel we deze week veel problemen met ‘tijd’ hadden. Er stonden veel afspraken gepland en de tijdstippen waren altijd veranderd of men was te laat. Maar daar beginnen we ook aan te wennen.
De afgelopen week is er veel tijd besteed aan besprekingen over Robs Garden om het plan te verbeteren en verder concreet te maken. Aan het begin van de week zijn we het beoogde land gaan bezichtigen en hebben dit met Guna en Shante besproken. Daarnaast zijn we weer naar de Van der Looij Dutch school geweest om een lesdag mee te maken. Lindy heeft tijdens de pauze met ze gespeeld, en merkte als snel dat de kinderen hier ook grapjes durven uit te halen met blanke. Robbert heeft vrijdag met het gehele bestuur en alle leraren vergaderd. Ons bezoek aan Lotus Hill waren ze vergeten (ze waren in Colombo), dat proberen we de komende week nog in te halen.
Ook zijn we deze week naar het Sambodhi instituut voor gehandicapte vrouwen geweest. Het instituut is pas grondig gerenoveerd door de Vebego Foundation (Nederland) en Lotus Hill (Finland) en hebben we ook met beide organisaties gesproken over hun werkzaamheden in Baddegama, Sri Lanka.

Daarnaast kregen we deze week een hele boel schriftelijke informatie die nodig is voor onze werkzaamheden hier en die we in week-1 gevraagd hadden. Er kon dus veel worden uitgewerkt. Op vrijdagmiddag is Robbert weer bij het computerproject geweest, waar weer 50 enthousiaste gezinnen via een studiebeurs konden starten. Met de docenten is nogmaals gesproken over het huidige gebruik van het computerlokaal en toekomstmogelijkheden.
Deze week zijn we ook naar Galle geweest om boodschappen te doen en deze drukke stad te bekijken. We hebben het ‘Dutch Fort’ gezien en de lunch gegeten in een tempel, waar Shante met ons naar toe was gegaan. Vervolgens zijn we nog naar een inham aan de kust naar het strand gegaan. ‘normaly only locals’ Ook hebben we met de bus de rit terug naar Baddegama meegemaakt, een heel druk avontuur.

Zaterdagavond waren we uitgenodigd om bij Irosha (een docente) te komen eten en hebben we daar een gezellige avond gehad en veel over Sri Lanka en de Sri Lankaanse cultuur geleerd. Gisteren heeft Robbert weer veel zitten schrijven aan Robs Garden en de organisatie analyse en ’s middags hebben we gediscussieerd en vergaderd over het bedrijfsplan Robs Garden en de aankoop van het land, met het voorgestelde Sri Lankaanse bestuur daarvoor. Lindy heeft geprobeerd om de olifant op doek af te krijgen, deze wordt komende week opgehangen waar iedereen het kan zien. Voor de rest heeft Lindy geprobeerd om een praatje te maken met de senioren, dit is niet altijd even gemakkelijk omdat ze in het Singalees terug praten. Ze vertellen dat ze ons gaan missen en ons ondertussen als familie zien.

Wist je dat:

-Er rondom ons ook apen zitten (zo groot als Lindy), maar daar deze week pas zijn achter gekomen;

-Ze sinds onze komst weten dat wandelen door de regen goed voor het haar is, in plaats van een Tuk Tuk bellen;

-We altijd de aannemer op bezoek hebben op ons terras om de krant te lezen en hij goed Engels en Duits kan spreken.

-Je in een Boeddhistische tempel en bij de mensen thuis goed kunt eten en altijd welkom bent;

-Het een grote drukte is op de zondagse markt in Baddegama;
-Je hier altijd je schoenen uit moet doen of op blote voeten moet lopen om niet me je schoenen, maar met je voeten de vloer vies te maken (volgens hun);

De laatste dagen:
Afgelopen week hebben we onze laatste dagen in Sri Lanka en de terugreis beleefd. De tijd ging jammer genoeg veel te snel voorbij. Onze laatste dagen hebben we ingevuld met de afronding van het bedrijfsplan voor Robs Garden en de voorbereidingen voor de grondaankoop, nadat we Guna en Shanta het grote nieuws uit Nederland mochten vertellen. In 2013 zal er definitief begonnen worden met Robs Garden. Ook is de organisatieanalyse afgerond en is er nu een goed- en vrij volledig beeld over de lokale organisaties, dat binnenkort in Nederland besproken zal worden.

Daarnaast zijn we nog spullen gaan kopen voor het Senehasa Senior Home, door middel van donaties die ontvangen waren, waarmee wee een aantal tuk tuks gevuld hebben gekregen. Ook zijn we in een dorpje, nabij een theeplantage Tamils gaan bezoeken en hebben daar voedselpakketten uitgedeeld. Deze mensen konden dat echt goed gebruiken want hun omstandigheden waren in vergelijking met al het andere dat we in Sri Lanka hebben gezien echt slecht.

Lindy heeft met de senioren de olifant kunnen afmaken en deze hebben we op de laatste ochtend samen met hun opgehangen. (Oeps staart vergeten) zeiden de senioren toen, waarna deze er nog even snel aan vast werd gemaakt. Onze laatste avonden in Sri Lanka hebben we voornamelijk mogen genieten van de culinaire keuken bij de mensen thuis. We hebben bij een lerares, het hoofd der school en bij het gezin van Shante mogen eten. De laatste dag hebben we uiteindelijk, na lang wachten de leesplek geopend omdat Guna er niet was. Hierna hebben we afscheid genomen van iedereen en nog wat cadeautjes uitgedeeld aan de senioren en het personeel voor de mooie tijd en goede samenwerking.

We hebben jammer genoeg ook de grondaankoop niet zelf kunnen afronden, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe werkers van Porta Goes Baddegama, die inmiddels in Sri Lanka zijn dit succesvol zullen afronden. De laatste avond zijn we samen met de aannemer, Mr. Kuruwaga en Shante gaan uiteten op het strand in Hikkadu en kregen we of het allemaal nog niet genoeg was enkele cadeautjes van hem mee.

Hierna was het helaas tijd om terug naar Nederland te vertrekken en heeft Shante ons vroeg in de morgen naar het vliegveld gebracht en hebben we afscheid genomen. Na een lange reis zijn we inmiddels met een prachtige ervaring rijker, met veel nieuwe vrienden en een onvergetelijke tijd terug in Nederland aangekomen.