Reisverslag 2014: “Oh, island in the sun”

De zon kwam van de vriendelijke lieve mensen, met altijd een lach op hun gezicht, ondanks hun armoede. Na een voorspoedige vlucht met Emirates Airlines, zijn we aangekomen op ons vakantie-adres Hotel EDEN. Super mooi! Ik heb meteen Guna gebeld en binnen twee uur was hij met Shanthe in ons hotel om ons te verwelkomen met een grote kam bananen en fruitcake. Daarna kwam hoofdonderwijzeres Irosha ook nog en hebben we samen gegeten.

In de ochtend was het altijd zonnig en heel warm, maar in de middag hadden we heel veel tropische buien. Maar dat heeft ons niet gestoord om de dingen te doen die we gepland hadden. We hebben op school de “English day” bijgewoond. Dat is een speciale dag, waarbij de kinderen de ouders laten horen dat ze al goed Engels spreken. Natuurlijk waren ook de vele dansjes weer heel speciaal. Van Harmonieorkest l’Union Fraternelle uit Zeelst hadden we weer zes muziekinstrumenten gekregen, die wederom kosteloos schoongemaakt en gerepareerd zijn door muziekwinkel Johan van Geffen uit Veldhoven. De muziekinstrumenten waren zeer welkom! Guna had het, zoals altijd, weer heel druk op deze dag.

We hadden Irosha, toen ze bij ons in het hotel was, gevraagd wat ze op dit moment hard nodig hebben op school. Dat waren vooral schriften, potloden en kleurpotloden. Van het geld dat ik van sponsors had gekregen, konden we 1000 schriften kopen en ook nog potloden. In het Senior home konden we met sponsorgeld rijst, dhal en groenten kopen. Dat was volgens Shanthe meer nodig dan kleding. Het senior home zag er heel goed uit en de tuin was erg mooi.

We zijn ook naar Rob’s garden geweest. Daar moet nog hard gewerkt worden. Er was maar één man aan het werken. Dat is veel te weinig. Want met al die regen groeit het onkruid harder dan de gewassen. Maar ik heb begrepen dat de leerlingen van Porta Mosana, als ze in Sri Lanka zijn, de handen uit de mouwen steken en gaan helpen. Mooi zo!

Irosha nodigde ons uit om een keer te komen eten. Dat hebben we op een zondag gedaan. Ze had rijst en curries gemaakt. Het was allemaal heel smaakvol, heel veel en pittig. Het was een gezellige dag.

We hebben heel veel bezoekjes afgelegd, want we waren nu voor de 8ste keer in Sri Lanka en in die jaren hebben we heel wat kennissen gemaakt. Overal werden we uitgenodigd voor het eten of om thee te komen drinken. We hebben ook nog een boottocht gemaakt. De 24 dagen zijn voorbij gevlogen. We hebben samen weer een geweldige vakantie gehad!

Voor ik aan de reis begon, dacht ik nog: “Dit is de laatste keer dat ik naar Sri Lanka ga. Ik ga nu afscheid nemen.” Maar nu slaat de twijfel toe. Er is altijd een onzichtbaar touwtje dat trekt.

Ayubowan
Een lang leven gewenst

Truus en Walther Soetens – van Delft
Josine en Leo Moonen – Senders
Maria van Delft – van der Looij