Reisverslag oktober 2016

Begin oktober bracht onze secretaris (Robert Dautzenberg met zijn partner) een bezoek aan onze projecten in Sri Lanka. Robbert, die vier jaar geleden de ontwikkelingen voor Robs Educational Farm in gang zette met het bedrijfsplan- en de grondaankopen, ging uiteraard met bijzondere interesse voor deze educatieve boerderij terug naar Sri Lanka, in dit reisverslag leest u hun bevindingen.

Het is prachtig om te zien dat in een tijd van vier jaar in Sri Lanka en met name ook in- en rondom Baddegama ontzettend veel kan veranderen. Tijdens onze rondreis met het openbaar vervoer door Sri Lanka constateerden we al dat er overal economische ontwikkelingen te zien zijn. Sri Lanka werkt er hard aan om een welvarender land te worden. Een groot aandeel in deze economische groei is met name het toerisme dat met name in het Noorden- en Oosten van het land een groei doormaakt.

Senehasa Senior Home

Bij aankomst in Baddegama, belanden we in een groene oase op het Senehasa Senior Home. De gebouwen zijn goed onderhouden en met name de theeplanten en sinds kort aangelegde groentetuin maken deze groene oase tot iets bijzonders. Het is zeker voor de ouderen een paradijsje geworden. Tijdens ons verblijf verbleven er 27 senioren in het Senehase Senior Home, enkele andere senioren waren opgenomen in het ziekenhuis. Uit onze gesprekken, met hun, tijdens de week dat we er verblijven, maken we op dat ze hier gelukkig zijn.

Dutch Nursery school

27 jaar geleden begonnen de werkzaamheden door wijlen pater Harry Van der Looij en onze monnik Banagala Gunarthana om een nursery school op te zetten voor de kansarme kinderen in- en rondom Baddegama. Vier jaar geleden bezochten we de school, die nu anno 2016 360 kinderen telt. De leerkrachten- en onderwijsassistenten zijn enthousiast en zeer tevreden over de onderwijsontwikkelingen. Wat ons met name opvalt is hoe goed de kinderen van 4 tot 6 jaar Engels spreken en zingen. Daarin zit ook de kracht van deze school om niet alleen de kinderen toegang tot het onderwijs te bieden, maar ze met name ook van kleins af aan Engels te leren, zodat ze dit in hun latere ontwikkeling kunnen verbeteren. Buiten rondom de school constateren we dat de speeltoestellen goed onderhouden en opgeknapt zijn.

Robs Educational Farm

Voor ons begon met dit project vier jaar geleden het avontuur in Sri Lanka. De stichting heeft zich als doel gesteld om de projecten meer zelfstandig te maken (met andere woorden, minder steun vanuit het buitenland). Bij mijn vertrek vier jaar geleden uit Sri Lanka hadden we een gezamenlijk bedrijfsplan opgesteld en een stuk land aangekocht voor 20.000 euro. Vier jaar later is van het papieren bedrijfsplan een prachtige boerderij gebouwd op het stuk land. Op de boerderij treffen we naast groenten, pepers en kruiden met name ook kaneelplanten, bananenbomen en veel ander fruit aan. De dagelijkse oogst is allereerst voor de verschillende projecten die in Sri Lanka worden beheerd. Verder is nu ook het verkooplokaal gereed en worden er dagelijks verse producten verkocht om de projecten te bekostigen. Wij zijn in elk geval zeer tevreden over de geboekte resultaten en hopen dat op korte termijn ook het onderwijsdeel van het bedrijfsplan tot verdere ontwikkeling kan worden gebracht. Op dit moment lopen hierover gesprekken met de diverse scholen in Baddegama.

Lotus Home

Nieuw in de rij van de projecten die Van der Looij Educational en Welfare Services in Baddegama onder zijn hoede heeft, is Lotus Home. Dit tehuis voor gehandicapte meisjes maakt sinds 2013 onderdeel uit van de organisatie. Op dit moment verblijven hier 13 gehandicapte meisjes van 13 tot 30 jaar. Nadat gehandicapte kinderen in Sri Lanka in het verleden zo ver mogelijk werden weggestopt, komt er de laatste jaren meer aandacht voor deze kinderen. Onze Belgische collega stichting (Pure Heart) financiert het personeel en zorgt voor de dagelijkse levensbehoeften van deze meisjes.

Met de lokale overheid is afgesproken dat er in het tehuis 20 kinderen opgevangen moeten worden, waardoor een (kleine) verbouwing noodzakelijk is. Tijdens ons verblijf hebben we de locatie goed bekeken en afspraken gemaakt met onze lokale mensen om deze verbouwing in 2017 op te starten. Daarbij hebben we een partner gevonden in Porta Goes Baddegama om deze financiering op zich te nemen. De meisjes zijn echter ook zeer actief als het gaat om het maken van kaarten en sieraden die ze verkopen. Met deze activiteiten proberen ze hun eigen inkomsten te genereren.

Onze conclusie is dat de gewenste ontwikkelingen voortvarend verlopen en dat de projecten gezamenlijk werken aan meer zelfstandigheid. Voor ons ligt er wel de belangrijke taak hun hierin te ondersteunen en met name ook (financiƫle) tegenvallers op te vangen, als de buffer ontoereikend is. Daarnaast zien wij kansen om ook de jongeren die door problemen thuis, vroegtijdig uit het onderwijsvallen een tweede kans te bieden. Hierover willen wij in elk geval verdere gesprekken voeren met de schooldirecteur, de boeddhistische monnik Damalla Piyananda.