Porta Goes Baddegama 2010

Porta MosanaVan 20 november tot 10 december 2010 zijn 15 leerlingen van het Porta Mosana College Gronsveld naar Baddegama geweest om daar hun maatschappelijke stage te vervullen. Voor belangstellenden een kort berichtje over ons verblijf. Voor diegene die de dagverslagen op onze website (www.everyoneweb.com/portagoesbaddegama) hebben gelezen zal wel duidelijk zijn geworden, dat we weer een hartstikke goede tijd daar hebben doorgebracht.

De groep leerlingen, die vooraf geweldig hun best hebben gedaan samen met hun families om zoveel mogelijk fondsen binnen te halen, hebben heel veel gezien en gedaan. Wij hebben in ons programma heel veel aan bod laten komen. Culturele activiteiten zoals dansen met de inheemse bevolking, sportieve activiteiten op een middelbare school, kleine bedrijfjes bezocht, waar kaneel, kaneelolie, rubber, batik of houtsnijwerk werd geproduceerd, maar ook bij families thuis op bezoek geweest, wandelingen in de lokale omgeving en toeristische attracties bezocht. Ook hebben wij zelf de handen uit de mouwen gestoken bij een aantal klussen, zoals de aanplant van 5000 theestruiken op het terrein van het Senehasa Senior Home Hospital, waarvan binnen een jaar de eerste pluk geoogst kan worden. De start van de bouw van een Volunteers and Trainers Hostel, ook op het Senehasa terrein, bestond uit voorbereidingswerkzaamheden: het terrein werd opgeschoond en bouwrijp gemaakt en de eerste steenlegging met de gebruikelijke ceremonie met de leerlingen uitgevoerd. Helaas hebben we dit jaar de subsidie van zowel Wilde Ganzen als NCDO niet toegewezen gekregen, maar dankzij onze actieve groep leerlingen en zeer zeker ook hun familieleden hebben wij toch een bedrag van €15.000,- ter beschikking kunnen stellen.

Tevens hebben we 2 dagen werkzaamheden verricht bij Sambodi, een tehuis voor meervoudig gehandicapte vrouwen. Daar hebben wij vooral het puin geruimd vanwege de herstelwerkzaamheden aan het tehuis,gefinancierd door Vebego. Tevens meegeholpen bij het storten van de nieuwe betonnen vloer op de veranda en brandhout gesorteerd en gestapeld.

Het geplande kippenproject hebben we nu niet kunnen realiseren, maar  wat mij betreft zouden wij dit kunnen meenemen in de plannen die Gunarathana heeft voor een proefboerderij: Robs Garden.

Kortom er is veel gebeurd dankzij de inzet van velen. Ook dankzij de contacten die wij hebben met de Van der Looij Stichting in Mechelen en met de Stichting Senehasa Nederland. De contacten met Gunarathana maken het mogelijk, dat wij een groep Nederlandse jongeren op deze manier bewust kunnen maken van ontwikkelingssamenwerking.  Onze dank hiervoor en natuurlijk ook aan Gunarathana voor de gastvrijheid.

Tiny Maas
begeleider/docent Porta Mosana College, Gronsveld.