Werkbezoek Senehasa 2010

Na onze aankomst op 10 mei hebben we nog dezelfde dag het seniorhome bezocht en kennis gemaakt met de medewerkers. Shanthe heeft alles goed voorbereid en de administratie opgezet, alles is overzichtelijk in ordners opgeborgen en van alle toekomstige bewoners zijn reeds dossiermappen aangelegd. Van iedere bewoner is een foto en een intakeformulier in het dossier aanwezig.

De geselecteerde bewoners zijn ook door de sociale dienst van de gemeente gezien en het op het formulier staat de handtekening en stempel van de “social officer “ .Voor de medewerkers is ook een “personeelsadministratie” opgezet en er is een boek waarin  dagelijks de aanwezigheid wordt vermeld  en tevens de salarisbetalingen staan geregistreerd. Er is een map waarin 111 sollicitatiebrieven zitten van personen die graag een baan in het seniorhome zouden willen hebben.

De medewerkers beperken zich niet tot hun specifieke taak maar worden ook voor andere werkzaamheden ingezet. Zo helpt de kok ook bij de schoonmaak en de bewaker werkt ook in de tuin.

De gebouwen hebben een schoonmaakbeurt gehad en zien er schoon uit. Op 11 mei arriveerden de eerste 11 bewoners en nr. 12 zou de dag erna komen.

De bewoners werden ingeschreven en de kamers werden toegewezen. Er kwamen 6 heren en 6 dames, de heren in het gebouw achteraan op het terrein en de dames in het gebouw vooraan  naast het hoofdgebouw. Na een welkomstceremonie  gingen de bewoners met hun schamele bezittingen naar hun kamer.

Als snel bleek dat een van de dames ten gevolge van een ver gevorderd stadium van de ziekte van Alzheimer niet de juiste zorg en veiligheid geboden kon worden. Door bemiddeling van Gunarathana kon zij dezelfde dag nog terecht in een zgn. Mental Hospital.  De ontstane open plaats werd de volgende dag weer ingenomen door een andere dame die op de wachtlijst stond, tevens werd gezien de urgentie nog een dame opgenomen, zodat er momenteel 13 bewoners verblijven. Shante heeft goede contacten met de Social Services van de gemeente en deze hebben een voorlichtingbijeenkomst gehouden voor de bewoners en enkele medewerkers van deze dienst  zullen een paar keer per week activiteiten voor de bewoners organiseren, variërend van knutselen tot mediteren .

Op zondag 16 mei is een Duitse verpleegkundige ( Svenja ) gestart  om 3 maanden als vrijwilliger in het seniorhome te werken. Zij gaat alle bewoners screenen en verpleegkundige dossiers aanleggen. Tevens zal zij de aanwezige verzorgsters voorlichting en instructies geven over allerlei verpleegkundige handelingen. Ook het opzetten van een medicatiedistributiesysteem neemt zij ter hand. Zij is bij het project betrokken geraakt via een van de andere monniken uit de omgeving. Gunarathane en Shante  zijn ook bezig om de exploitatiekosten zo laag mogelijk te houden.

Zo zal er zo min mogelijk gebruik worden gemaakt van de gemeentelijke waterleiding en is na een schoonmaakbeurt weer de eigen bron in gebruik genomen. De schotelantenne is vervangen door een gewone antenne omdat voor ontvangst via de satelliet abonnementskosten betaald moeten worden.

Het koken op gas zal in de toekomst vervangen worden door in  een bestaand  ouder gebouw op terrein op hout te gaan koken. De kosten voor het eten schijnen mee te vallen en in de periode dat wij er waren werd al 3 keer gratis eten gebracht door mensen die iets te vieren hadden en hiermee een offer aan Boeddha wilden brengen. De verwachting is dat dit in de toekomst nog zal toenemen.

Op het terrein van het seniorhome zijn bananenbomen geplant en de eerste oogst heeft al plaats gevonden, er staan zoveel bomen dat er ook bananen verkocht kunnen worden of geruild voor andere etenswaren. Ook kan er maniok en peper uit eigen tuin gebruikt worden. We hebben voorgesteld om ook wat kippen te gaan houden, maar daar schijnt men in Sri Lanka vanwege de Boeddhistische achtergrond   niet zo enthousiast over te zijn. Desondanks zal er een  hok met wat kippen komen.

In de grote zaal is een klein winkeltje gemaakt waar de bewoners en bezoekers kleine artikelen zoals koekjes, zeep enz. kunnen kopen. De winkel kreeg de zeer toepasselijke naam : Jo Wouters Co-Op shop !

Omdat al gauw bleek dat de bewoners geen gebruik durfden te maken van de douches en toiletten werd met eenvoudige middelen een lokale bad en toiletvoorziening gerealiseerd achteraan op het terrein. Uit een gemetseld reservoir dat gevuld wordt met regen en bronwater kunnen de bewoners een emmertje water pakken en zich op de hun vertrouwde manier “douchen “.

Deze ruimte wordt ook door de bewoners gebruikt om de kleren te wassen.  Tevens zijn hier 2 toiletten gebouwd, bij ons bekend als “Franse toiletten “.

Uiteraard werd op een ochtend een ceremonie gehouden en de toiletten en de badgelegenheid plechtig in gebruik genomen………

Ook de winkel werd officieel geopend en Jo mocht de eerste doos koekjes kopen!  De verzorgsters zullen wel het gebruik van douche en toilet bij de bewoners die dit willen gaan aanleren.

Piyanda is ook actief  bij de zorg voor de bewoners en zou graag in augustus een maand naar Nederland willen komen om kennis te nemen van de verzorging van ouderen in ons land. Deze wens wordt ondersteund door Gunarathana en Samitha.

Samenvattend denken wij  dat we kunnen constateren dat er goed gewerkt wordt en we met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien.

Een van de opgenomen heren ( 78 jaar ), sprak goed Engels en kwam ons spontaan vertellen dat het wonen in het prachtige seniorhome het mooiste was dat hem in zijn leven was overkomen en hij zeer tevreden was over de verzorging en de medewerkers !!

Bovenstaande weergave van onze ervaringen is niet te vergelijken met daadwerkelijk ter plekke aanwezig  alles zelf te ervaren…..!

20 mei 2010

Jo Wouters              John Silvertand