Nederlandse Ambassadeur in Sri Lanka bij Prizegivingsday

Op 9 december 2011 bezocht de Nederlandse Ambassadeur in Sri Lanka, de heer Louis Piët, samen met zijn echtgenote Dyonne Steijns (geboren en getogen in Mechelen) de Prizegivingsday op onze school in Baddegama. Lees meer over zijn (gevraagde) reactie daarop aan onze voorzitter

Geachte heer Jaspers,

Graag kom ik aan uw verzoek tegemoet iets te zeggen over het bezoek dat ik samen met mijn echtgenote heb afgelegd aan de school van de “van der Looij Welfare Foundation” in Baddegama. Het heeft even geduurd voor ik kon reageren omdat ik de afgelopen weken veel “buiten de deur” ben geweest, naar Nederland, binnen Sri Lanka voor werkbezoeken en naar de Maldiven voor de aanbieding van mijn geloofsbrieven en in verband met de politieke crisis aldaar. Dat alles maakt dat ons bezoek aan Baddegama alweer heel lang geleden lijkt, ook al is het slechts 2 maanden terug.

Desondanks staan de beelden nog scherp op mijn netvlies. Een sober maar zeer functioneel en keurig onderhouden schoolgebouw middenin de rijke natuur van het zuiden van Sri Lanka. Voor het gebouw het “feestterrein” waar de jaarlijkse “pricegiving” ceremonie wordt gehouden. Een indrukwekkende openingsceremonie, met – uiteraard – het aansteken van de lamp, maar ook met vlaggen en volksliederen. Daarna zijn we onthaald op een grootse voorstelling waaraan alle kinderen van de school hun steentje bijdroegen. Tussendoor speeches en een korte herdenking van degenen die er niet mee bij kunnen zijn, gevolgd door de uitreiking van diploma’s, geschenken en prijzen. Alles bijeen een waar spektakel, gadegeslagen door honderden mensen.

In de middag nog een korte lunch en bezoek aan het “Senehasa Home” voor bejaarden en een kort gesprek met de leerlingen van Porta Mosana die vrijwel aan het eind waren gekomen van hun stageproject in Baddegama.

Het is niet echt mogelijk op basis van een zo kort bezoek op zo’n bijzondere dag veel inhoudelijks te zeggen over de school en de wijze waarop deze functioneert. Ik ben daar ook niet voor gekwalificeerd. Het is echter wel duidelijk dat hier een enthousiast team aan de slag is waaraan de Ven. Thero Gunarathana op bezielende wijze leiding geeft en dat er in de afgelopen jaren veel tot stand is gebracht in samenwerking tussen Nederland en Sri Lanka. De schoolgebouwen zien er prima uit en het enthousiasme waarmee leerlingen en leerkrachten de ceremonie verzorgden, spreekt boekdelen; je hoeft geen expert te zijn om dat te zien.

Er zijn in Sri Lanka vele Nederlandse particuliere initiatieven gestart in de afgelopen decennia, soms na de tsunami van 2004, veelal ook van oudere datum; in mijn ogen één van de tekenen dat er een bijzondere band bestaat tussen Nederland en Sri Lanka. De van der Looij Welfare Foundation is één van deze vele initiatieven en heeft laten zien dat persoonlijk contact tussen mensen in staat is grote verschillen in cultuur, religie en welvaart te overbruggen. De Stichting – en alle mensen die daarbij zijn betrokken – kan trots zijn op hetgeen in Baddegama tot stand is gebracht en ik hoop dat dit werk nog vele jaren zal worden voortgezet!

Ik wens u daarbij – mede namens mijn echtgenote – veel succes toe!

Met vriendelijke groet,

Louis W.M. Piët

Ambassadeur
Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
25 Torrington Avenue, Colombo 7
Sri Lanka
Tel: +94-11-251 02 00
Fax: +94-11-250 28 55
E-mail: col-cdp@minbuza.nl
http://srilanka.nlambassade.org