In memoriam Piet van Delft

Op 17 januari 2010 is ons aller dierbare bestuurslid en vriend Piet van Delft overleden. Als plaatsvervangend voorzitter van de  “Van der Looij Welfare Foundation Sri Lanka” uit het Limburgse Mechelen, in het leven geroepen door oud-Waalrenaar pater Harrie van der Looij met de intentie kansarme kinderen een toekomst onder de weldadige zon van het idyllische eiland te verschaffen, sta ik hier met gevoelens van intens verdriet en medeleven met de nabestaanden van Piet van Delft, in het bijzonder  echtgenote Maria, zoon Jeroen, schoondochter Katinka en de kleinkinderen Jasper en Isa.

Onze stichting lijkt onderhevig aan een haast niet te stoppen amputatieproces. Werden we in april 2008 onthoofd door het heengaan van onze grondlegger Harrie van der Looij, thans worden we ontarmd door het gedwongen afscheid van Piet van Delft. Piet  was binnen onze stichting de rustgevende, nuchter denkende, relativerende en diplomatiek reagerende bestuurder, die het meest in zijn element was als hij de handen uit de mouwen kon steken om de stichting een dienst te bewijzen. Ik herinner me in dat verband  zijn onbaatzuchtige, urenverslindende en energievretende arbeid die hij verrichtte, bij het inladen van de goederencontainers, die we na de Tsunami van Tweede Kerstdag 2004 richting Sri Lanka verscheepten om de daklozen een figuurlijk hart onder de riem te steken. Naderhand was Piet nimmer te beroerd vanuit Waalre zakken vol kleding naar Mechelen te transporteren. Hij bekleedde zelfs de rol van marktkoopman om een partij gratis aangereikte spijkerbroeken voor een zacht prijsje aan de man te brengen.  De opbrengst van al die activiteiten vloeide in de stichtingskas om van daaruit zijn bestemming Sri Lanka te bereiken en meer in het bijzonder de naar zijn eerwaarde schoonbroer genoemde “Van der Looij School” in het plaatsje Baddegama in het zuidwesten van Sri Lanka.

Die school zag het leven na een opmerkelijk “monsterverbond” dat  pater Harrie van der Looij in 1985 met de boeddhistische monnik Banagala Gunarathana  sloot. Beiden sloegen de handen ineen om ter plekke een school voor kansarme kinderen te creëren, zonder aanzien van de kinderlijke afkomst. Het  werd een schot in de roos. In betrekkelijk korte tijd groeide het leerinstituut uit van 4 leerlingen toen , naar ruim 350 leerlingen nu. Kinderen van boeddhistische, moslim, christen, hindoe of zelfs Tamil -huize, vonden de weg naar de school. De school staat anno 2010 model voor onderlinge verdraagzaamheid en goed onderwijs in Sri Lanka.

Piet van Delft, gesupporterd door Maria, heeft aan die ongelooflijk mooie ontwikkeling zijn niet geringe steentje bijgedragen. Hij heeft dat ook met eigen ogen mogen aanschouwen. Zijn laatste wens om eind 2009 nog één keertje zijn schooltje te bezoeken en zijn aldaar opgebouwde vriendschapsbanden aan te halen, mocht helaas niet in vervulling gaan. De Heer beschikte anders en liet ons allen ontluisterd achter. Toch bleef Piet tot het moment dat zijn levensgeest  hem  vaarwel zei, met ziel en zaligheid verbonden met het geesteskind van zijn schoonbroer. Illustratief daarvoor is  het feit dat hij, zijn afscheid regisserend met zijn meest intieme levensgezellen (Maria, Jeroen en Katinka) bij volle bewustzijn besloot dat er bij zijn afscheid geen bloemen aan te pas hoefden te komen,  maar dat het daarvoor te spenderen geld maar richting Sri Lanka moest worden gedirigeerd. Een nobele geste die we zeker op  juiste waarde zullen schatten en een Piet gerelateerde bestemming in Sri Lanka zullen geven.

Vanuit Sri Lanka zelf heeft ons ook een condoleancetelegram bereikt en ik wil u de essentie van die inhoud niet onthouden. Ik citeer:  “We zijn diep geraakt door het verlies van Piet van Delft, uitgerekend  in een tijd, waarin we hem nog zo nodig hadden. Hij zal in onze herinnering voortleven als een groot mensenvriend die veel betekend heeft voor vele kansarme Srilankanen. Een man met een groot hart voor de allerarmsten. Hij laat een grote leegte achter. Uit respect en dankbaarheid voor alles wat hij voor Sri Lanka en in het bijzonder de mensen van Baddegama gedaan heeft, houden we zaterdag 23 januari op het schoolcomplex in Baddegama een herdenkingsdienst te zijner gedachtenis.” Was getekend:  Banagala Gunarathana, directeur van der Looij Welfare Organisation Sri Lanka.

Piet,

We sluiten ons bij de mensen van Sri Lanka aan en danken  je voor je inzet in dienst van onze stichting. Bedankt ook voor de fijne kameraadschappelijke sfeer waarin je bij ons  werkzaam was. We zullen je missen, We wensen Maria, zijn zoon ,schoondochter en kleinkinderen veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.