Reisverslag maart 2015

de afgelopen weken hebben een aantal van onze bestuursleden een werkbezoek aan Sri Lanka gebracht. Hieronder kunt u de ervaring van ons bestuurslid Werner Sieben teruglezen.

9 maart  jl. hebben  vier bestuursleden van onze stichting een bezoek kunnen brengen aan ons schoolproject in Baddegama.

De ontvangst door de boeddhistische monnik Tero Gunaratana was als altijd hartelijk , met alle vlagvertoon en culturele omlijsting om het belang van samenwerking nog eens dik te onderstrepen.

Met het spelen van  beider volksliederen werd benadrukt hoe de jarenlange vriendschapsband tussen de “van der Looij Welfare Foundation Sri Lanka” en  Baddegama ervaren wordt.

De in grote getalen aanwezige ouders bevestigden ons beeld van een prima functionerende school die in een primaire behoefte voorziet.

Na het bezoek aan de nursery-school (Van der Looij Dutch School in de volksmond)  werden we verwacht bij de openingsplechtigheid ter gelegenheid van de dakrenovatie van het Sambodhi- huis.

Het is goed te zien dat hier een groep gehandicapte medemensen op een liefdevolle wijze opgevangen wordt .

Naar westerse maatstaven misschien nog niet helemaal van deze tijd met nogveel zaken die voor verbetering in aanmerking komen. Echter is de compensatie door vriendelijkheid , betrokkenheid , passie en hartstocht in zo’n ruime mate aanwezig  dat de onvolkomenheden grotendeels geneutraliseerd worden.Betrokkenheid die voor ons wellicht als voorbeeld zou mogen dienen.

Op tien maart hebben we Rob’s Educational Farm bezocht ( R.E.F.)

Het project nadert dankzij de mateloze inzet van o.a. de leerlingen en leerkracht van Porta Mosana zijn eindstadium.

Een omheind grondstuk van plm. 1,2 ha, moet in de toekomst voldoende producten en dus geld gaan genereren om het Senehasa Senior Home Hospital en ‘van der Looij Dutch School’ self-supporting te maken.

Het gebouw , gerealiseerd op dit terrein was op- het schilderwerk en het afmonteren van het elektra ,vrijwel klaar.

Gereed om een beheerder-echtpaar en een landbouwopleiding onderdak te bieden.

Het grondstuk was gedeeltelijk al ingeplant met kaneelstruiken en bananenplanten. Deze zullen binnen nu en twee jaar oogstrijp zijn.

Een gesprek met de landbouwkundige leerde ons dat onderzoek uitgevoerd zal worden om te zien welke gewassen het geschiktst zijn om aan te planten.

Deze landbouwkundige zal in het project participeren als lesgever en zorg dragen voor de ontwikkeling van een leerplan , geschikt voor toekomstige leerlingen.

Om de toekomst van R.E.F. te garanderen en de inzet van moderne envooruitstrevende landbouwtechnieken mogelijk te maken en de eventuele verantwoorde uitbreiding van landbouwareaal te realiseren zal een waakzaam volgen en steunen van en door de R.E.F.- coördinatiegroep voorlopig noodzakelijk blijven.

Al met al mogen we tevreden zijn over de vooruitgang en continuïteit van de diverse projecten.

Tevredenheid die de motivatie moet voeden om onze activiteiten succesvol te voort te zetten.

Werner Sieben, bestuurslid “van der Looij Welfare Foundation Sri Lanka.