Reisverslag Porta goes Baddegama 2016

Onze samenwerkingsorganisatie Porta Goes Baddegama is in januari 2016 weer aan de slag gegaan in Sri Lanka. De jongeren en hun begeleiders hebben hard gewerkt aan de afronding van Robs Educational Farm, een bedrag ingezameld van ruim 11.000 euro en de vernieuwing van de laptops voor het Kelsey Sijstermans computerproject. Hieronder leest u meer over hun ervaringen:

Ons 7e jaar maatschappelijke stage bij de van der Looij Welfare Foundation in Baddegama is wederom voor deelnemers een schitterende ervaring geweest en heeft tevens een mooi resultaat opgeleverd voor de bevolking aldaar. In het bijzonder voor het landbouwbouwproject Robs Educational Farm. Wij hebben 3 weken (15 jan. t/m 4 febr.) mogen verblijven in Senehasa Senior Home.

Vanuit deze plek hebben we activiteiten gedaan met de kinderen van de Nursery school, met de bejaarden, met gehandicapten en leeftijdgenoten. Wij zijn een groep 3e jaars leerlingen en begeleiders van Porta Mosana College uit Maastricht.

Ook dit jaar hebben we weer gezorgd dat we met een flink (sponsor)bedrag allerlei projecten in Baddegama hebben kunnen ondersteunen. Na 5 jaar intensieve samenwerking met ‘Stichting van der Looij Welfare Foundation Sri Lanka’ en Stichting Senehasa is het gelukt om het project Robs Educational Farm gebruiksklaar te maken. De Porta Mosana groepen hebben ieder jaar ook daadwerkelijk meegewerkt om zowel het gebouw, de schaduwkas en de inrichting van teeltgewassen verder vorm te geven. Het is geen gemakkelijke klus voor de jongeren om bij een temperatuur van meer dan 30 °C te werken in de tuin of mee te helpen bij allerlei bouwactiviteiten. Toch zijn we ook dit jaar weer met een goed gemotiveerde groep lekker aan de slag geweest. Met trots kijken we terug op de vorderingen die we dit jaar mede mogelijk hebben gemaakt. De keuken in het gebouw is verder ingericht, de tafels en stoelen zijn aangeschaft voor de ontmoetingsruimte, de afwatering en septic tank is geplaatst waardoor het sanitair nu gebruikt kan worden. Tevens hebben we meegeholpen aan de opbouw en afwerking van de watertank.   Hiervoor zijn pilaren gemetseld en onderin is een soort opslagruimte gemaakt.

Voor het opkweken van jonge plantjes is een schaduwkas gemaakt. Een flinke ruimte waarin een groot aantal thee- of kaneelplanten opgekweekt gaat worden. Voor de schaduwkas is ook een speciale watervoorziening aangelegd. Tevens hebben we fruitbomen en natuurlijk kokosbomen geplant. Ieder jaar proberen we ook mee te werken aan de moeilijke klus van onkruid verwijderen. Dat vraagt nogal veel van jongeren om met geduld en in een rustig tempo een “saaie” klus uit te voeren. Gelukkig werden we dit jaar goed geholpen door de vaste medewerker en Tilak is ook extra ingezet.

Voldaan kijken we terug naar de resultaten die we dit jaar hebben bereikt. Dit alles in goede samenwerking met Oshani. Zij is door Gunarathana benoemd om Robs Educational Farm te managen.

De familieleden van Oshani hebben allemaal een flinke bijdrage geleverd. Zo heeft de broer ons steeds naar de plek gebracht met de bedrijfsauto, haar vader is mee geweest om goed meubilair uit te zoeken en haar moeder was steeds aanwezig om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Ze hebben flink wat planten extra geplaatst en het is nu een mooi ingericht perceel.

Er kan nu daadwerkelijk gestart worden met het educatieve onderdeel en tegelijkertijd kunnen allerlei fruit en groenten geproduceerd worden, zodat het geld kan opleveren voor de projecten in Baddegama zoals Senehasa en Van der Looij Nursery school.

Ook zijn we een aantal dagen op bezoek geweest bij de Van der Looij Nursery school. De eerste dag zijn we gaan kennismaken met de staf en kinderen. We hebben buiten in kleine groepjes in een kring met de bal gespeeld en daarna zijn per groep 1 of 2 leerlingen van Porta mee naar de klassen gegaan. Hier hebben ze bordtekeningen gemaakt, liedjes gezongen of meegeholpen bij andere activiteiten. De kindertjes waren heel blij met de bezoekers en leggen heel makkelijk contacten.   De Porta leerlingen vonden het schitterend om zo met de leerkrachten en kinderen bezig te zijn. Alhoewel ze flink uitgedaagd zijn om zomaar voor een groepje te gaan staan zonder dat je elkaars taal begrijpt.

Op zaterdag 23 jan. was een ceremonie gepland i.v.m het project scholarship van een Finse organisatie. Tijdens deze ceremonie hebben allerlei dansen en speeches plaatsgevonden en natuurlijk het uitdelen van schoolmaterialen en uniformen voor de kinderen. Deze bijeenkomst hebben de Porta leerlingen bijgewoond en zelfs een schitterend dansoptreden verzorgd. Hiervoor hebben ze vooraf een aantal dagen geoefend met de dansschool die in de buurt van de school iedere middag lessen verzorgt. Altijd een tijdrovende klus maar als je het resultaat van deze mooie dans ziet, is het een schitterende ervaring. Dit jaar hebben de Porta leerlingen genoten van de contactmomenten met de jongeren die de danslessen verzorgen, een mooie aanvulling waardoor ze zich snel heel vertrouwd en gewaardeerd voelen in die andere cultuur.

Op het einde van ons verblijf hebben de Porta leerlingen een spellenochtend georganiseerd. Een mooie activiteit voor steeds een klasje peuters die dan aangestuurd werd door de Porta leerlingen. Hierdoor zijn ze weer een ervaring rijker geworden in het organiseren en contacten leggen. Ze hebben ervaren dat niet iedere leerkracht hetzelfde omgaat met leerlingen. Het was ook een mooie ervaring voor de leerkrachten in Baddegama die aangaven dat de Porta leerlingen al vroeg ervaring mogen opdoen en zelf verantwoording nemen en niet steeds moeten afwachten wat hun “baas” aangeeft. Eigen initiatieven nemen is iets wat in Sri Lanka niet zomaar gestimuleerd wordt. En samenwerken heeft dan ook een andere betekenis.

In de dagverslagen op onze website www.portagoesbaddegama2016.nl staan meer ervaringen beschreven en voorzien van dagelijks 5 foto’s die op dat moment voor ons van betekenis waren

Een andere belangrijke activiteit van de Porta groep was de donatie van laptops voor de “Kelsey Sijstermans computer courses”. Deze cursussen worden al een aantal jaren georganiseerd door leerkracht Irosha en vinden nu plaats in een ruimte bij Senehasa Senior Home. Door de veroudering van de computers en de warme ruimtes waarin ze moeten werken, vraagt dit regelmatig voor nieuw materiaal. Hieraan hebben we een steentje kunnen bijdragen door het meenemen en doneren van laptops die we hier in Nederland hebben verzameld via verschillende organisaties.

Samenvattend heeft Porta in 2016 weer een bijdrage kunnen leveren aan de projecten die Stichting Van der Looij in Baddegama alle vele jaren probeert op te bouwen en te ondersteunen.

Het is voor Porta een bijzondere Maatschappelijke Stage plek waar beide organisaties in goede samenwerking in de afgelopen 7 jaar veel ontwikkelingen hebben mogen ervaren.

Ontwikkelingen bij mensen in Baddegama en bij de leerlingen van Porta. Dit alles zou nooit mogelijk geweest zijn als de Stichting niet de basis van samenwerking zou hebben gelegd. Hiervoor verdienen een aantal mensen speciale complimenten. Tevens zijn een aantal contactpersonen in Baddegama van onschatbare waarde.   De ouders van de leerlingen van vorige jaargangen en hun ondersteunende netwerken, geven deze stage ook een bijzondere dimensie.

We kijken dan ook terug op een bijzonder geslaagde Maatschappelijke Stage in Baddegama 2016

Dank namens alle begeleiders en deelnemers